Οδηγός – Δείκτης Ανοικτών Δεδομένων 2021

Εισαγωγή

Ευχαριστούμε για την συνεισφορά σας στον Δείκτη Ανοικτών Δεδομένων. Ο Δείκτης Ανοικτών Δεδομένων είναι ένα εργαλείο συνηγορίας για την προώθηση ανοικτών δεδομένων ενώ παράλληλα αποτελεί ένα ερευνητικό εργαλείο για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση της ποιότητάς τους. Είναι σημαντικό, επομένως, οι πληροφορίες που υποβάλλονται στον δείκτη να είναι όσο το δυνατόν ακριβέστερες. Παρακάτω υπάρχουν πληροφορίες οι οποίες θα σας βοηθήσουν να κάνετε την πρώτη σας υποβολή στον δείκτη. Ωστόσο εάν έχετε επιπλέον ερωτήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Πώς λειτουργεί ο δείκτης;

Στον Δείκτη Ανοικτών Δεδομένων υπάρχουν 12 σύνολα δεδομένων που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές θεματικές κατηγορίες. Κάθε σύνολο δεδομένων αποτελείται από κάποια χαρακτηριστικά. Αυτά τα χαρακτηριστικά περιγράφουν το σύνολο δεδομένων και συμβάλουν στην αξιολόγηση της ποιότητάς τους. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με κάθε σύνολο δεδομένων, ανατρέξτε στη σελίδα της μεθοδολογίας. Κάθε ένα από αυτά τα σύνολα δεδομένων αξιολογείται από σας με εννέα διαφορετικές ερωτήσεις. Μετά από αυτήν τη διαδικασία τα δεδομένα αποστέλλονται για έλεγχο. Μετά το στάδιο της αναθεώρησης, δημοσιεύονται τα αποτελέσματα του δείκτη και είναι ελεύθερα για σχολιασμό. Η τελική βαθμολογία μιας περιοχής θα εμφανίζεται δημόσια στον ιστότοπο του δείκτη.

Διαδικασία Υποβολής

Στον Δείκτη Ανοικτών Δεδομένων μπορείτε να συνεισφέρετε με 3 διαφορετικούς τρόπους:

Εισαγωγή μιας νέας υποβολής για το 2021: Επιλέγοντας το κουμπί "Προσθήκη" κάτω από το σύνολο δεδομένων.

Ενημέρωση προηγούμενης υποβολής με νέες πληροφορίες: Αν θα δείτε ένα έγχρωμο πλαίσιο, αυτό αντικατοπτρίζει το περασμένο έτος που υπήρξε καταγεγραμμένη βαθμολογία για το σύνολο δεδομένων της περιοχής. Κάντε κλικ στο μπλοκ και θα δείτε επιλογές για προβολή ή ενημέρωση των δεδομένων, επιλέξτε "Ενημέρωση" ".

Αφήστε ένα σχόλιο: Θα δείτε μια επιλογή "Review" κάτω από ένα σύνολο δεδομένων (θα το εξηγήσουμε αργότερα)

Για να προσθέστε μια νέα υποβολή όταν δεν υπάρχουν δεδομένα για ένα συγκεκριμένο σύνολο δεδομένων για μια περιοχή ή, να ενημερώσετε μια υπάρχουσα καταχώρηση για το 2021 (προσθέτοντας κάποιο σχόλιο) θα πρέπει να κάνετε τα εξής βήματα: Αρχικά να συνδεθείτε στον ιστότοπο της έρευνας του Δείκτη Ανοικτών Δεδομένων για το 2021, ο οποίος είναι - https://gr-cities.survey.okfn.org/ και στη συνέχεια:

  1. Να επιλέξετε ένα μέρος και ένα σύνολο δεδομένων από την αρχική σελίδα.

  2. Να συνδεθείτε είτε με τον Google λογαριασμό σας είτε με τον λογαριασμό σας στο Facebook.

  3. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις σχετικά με το σύνολο δεδομένων που έχετε επιλέξει.

Για τις ερωτήσεις αυτές υπάρχει αν χρειαστεί και ένα επεξηγηματικό κείμενο δίπλα σε κάθε ερώτηση. Παρακάτω, θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για κάθε ερώτηση που θα συναντήσετε:

1.Τα δεδομένα συλλέγονται από την κυβέρνηση, ή από κάποιον επίσημο φορέα για λογαριασμό της;

Εάν επιλέξετε «ναι», θα σας ζητηθεί να εισαγάγετε το όνομα της δημόσιας υπηρεσίας ή του οργανισμού που συλλέγει τα δεδομένα και στη συνέχεια θα υπάρχει καθοδήγηση για τα υπόλοιπα ερωτήματα. Να επιλέξετε «όχι», εάν δεν καταφέρατε να εντοπίσετε το σύνολο δεδομένων. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα δεδομένα δεν υπάρχουν. Επομένως θα ήταν προτιμότερο αντί να αφήσετε την καταχώριση κενή, να αναζητήσετε το σύνολο δεδομένων και αν δεν μπορείτε να το εντοπίσετε, τότε να επιλέξετε ότι δεν υπάρχουν τα δεδομένα.

Πώς ξέρω εάν υπάρχουν τα δεδομένα;

Τα περισσότερα δημόσια δεδομένα βρίσκονται στην πύλη δεδομένων της κυβέρνησης (όπως το data.gov.gr) ή τοπικών φορέων. Προσπαθήστε πρώτα να αναζητήσετε τα δεδομένα σε αυτές τις πύλες. Εάν δεν μπορείτε να τα εντοπίσετεε, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την αρμόδια υπηρεσία και να τους ρωτήσετε για το σύνολο δεδομένων και αν είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε τα δεδομένα ή εάν δεν λάβατε απάντηση, μπορείτε να κάνετε μια τελευταία προσπάθεια εντοπισμού, χρησιμοποιώντας την αγαπημένη σας μηχανή αναζήτησης.

2.Είναι τα δεδομένα διαθέσιμα στο διαδίκτυο χωρίς την ανάγκη εγγραφής ή αίτησης πρόσβασης;

Επιλέξτε «ναι» εάν τα δεδομένα διατίθενται δημοσίως σε οποιαδήποτε μορφή χωρίς περιορισμούς. Εάν επιλέξετε «όχι», εάν τα δεδομένα διατίθενται σε οποιαδήποτε μορφή έπειτα από αίτηση πρόσβασης ή εγγραφής. Σε κάθε περίπτωση θα σας ζητηθούν να συμπληρώσετε τον ιστότοπο, τον τρόπο που βρήκατε τα δεδομένα και πόσο εύκολος ήταν.

Πώς μπορώ να ξέρω αν τα δεδομένα είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο χωρίς την ανάγκη εγγραφής ή αίτησης πρόσβασης;

Εάν χρειάζεστε έναν κωδικό πρόσβασης ή κάποια άλλη μορφή αδειών για πρόσβαση στα δεδομένα, δεν είναι ανοικτά. Εάν τα δεδομένα είναι διαθέσιμα μόνο σε έντυπη μορφή χωρίς περιορισμούς στον αριθμό των αντιγράφων που μπορείτε να πάρετε, είναι διαθέσιμα στο κοινό. Εάν υπάρχουν όρια στη φωτοτυπία, δεν θεωρείται δημόσια διαθέσιμα. Εάν πρέπει να υποβάλετε αίτημα πρόσβασης για να αποκτήσετε τα δεδομένα, τότε δεν είναι διαθέσιμα δημοσίως. Εάν τα δεδομένα είναι διαθέσιμα μόνο σε κυβερνητικούς υπαλλήλους και όχι σε πολίτες, δεν είναι δημόσια διαθέσιμα.

3.Επιβεβαιώστε ότι τα ακόλουθα χαρακτηριστικά υπάρχουν στα δεδομένα που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο από την κυβέρνηση:

Αυτή η ερώτηση είναι ερώτηση πολλαπλής επιλογής με διαφορετικές απαντήσεις για κάθε σύνολο δεδομένων. Να επιλέξετε όσα χαρακτηριστικά εντοπίσατε στο σύνολο δεδομένων. Εάν δεν υπάρχει τουλάχιστον ένα από αυτά, θα ήταν προτιμότερο να αναζητήσετε κάποιο άλλο σύνολο δεδομένων, εάν αυτό είναι εφικτό.

4.Είναι δωρεάν διαθέσιμα τα δεδομένα;

Επιλέξτε «ναι» εάν τα δεδομένα είναι διαθέσιμα χωρίς κανένα κόστος. Επιλέξτε «όχι» εάν υπάρχει κόστος για την πρόσβαση στα δεδομένα. Εάν απαντήσετε «όχι» αυτομάτως θα πρέπει να απαντήσετε παρακάτω ότι δεν υπάρχει ανοικτή άδεια χρήσης, επειδή η διαθεσιμότητα χωρίς κόστος αποτελεί βασική προυπόθεση του Ορισμού Ανοικτής Γνώσης (Open Definition) και της ανοικτής αδειοδότησης.

5.Είναι δυνατή η μαζική λήψη του συνόλου δεδομένων (available in bulk);

Επιλέξτε «ναι» εάν μπορείτε να κατεβάσετε ολόκληρο το σύνολο δεδομένων με ένα βήμα. Επιλέξτε «όχι» εάν δεν μπορείτε να κάνετε λήψη τη βάση δεδομένων στο σύνολό της.

Πως καταλαβαίνεται ότι τα δεδομένα είναι διαθέσιμα για μαζική λήψη;

Εάν δεν μπορείτε να κατεβάσετε ένα αρχείο που περιέχει ολόκληρο το σύνολο δεδομένων, τότε δεν είναι διαθέσιμα για μαζική λήψη. Συχνά οι κρατικές υπηρεσίες παρέχουν πρόσβαση στα δεδομένα τους μέσω μιας διαδικτυακής διεπαφής. Εάν η πρόσβαση περιορίζεται στην ανάκτηση μόνο ενός υποσυνόλου αποτελεσμάτων κάθε φορά από μια πολύ μεγάλη βάση δεδομένων, τα δεδομένα θεωρείται ότι δεν είναι διαθέσιμα μαζικά.

6.Τα δεδομένα πρέπει να ενημερώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα: Είναι ενημερωμένα;

Επιλέξτε «ναι» εάν τα δεδομένα είναι πλήρη για το έτος ή το χρονικό διάστημα που αντιπροσωπεύουν. Επιλέξτε «όχι» εάν τα δεδομένα δεν αφορούν την τρέχεχουσα χρονική περίοδο.

Πώς μπορώ να ξέρω εάν τα δεδομένα είναι ενημερωμένα;

Ελέγξτε την ημερομηνία. Για το 2021 για παράδειγμα, εάν τα δεδομένα περιέχουν πληροφορίες για το προηγούμενο έτος, επιλέξτε «όχι». Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν πρέπει να ενημερώνονται όλα τα σύνολα δεδομένων με την ίδια συχνότητα. Τα δεδομένα μεταφοράς μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά, ενώ τα γεωχωρικά δεδομένα ενδέχεται να μην αλλάζουν για πολλά χρόνια. Προσπαθήστε να κάνετε το καλύτερο δυνατό για να προσδιορίσετε τι είναι λογικό για ένα δεδομένο σύνολο δεδομένων.

Πώς θα βρείτε πότε έγινε η δημοσίευση ενός συνόλου δεδομένων;

Εάν το σύνολο δεδομένων βρίσκεται σε μια κρατική πύλη δεδομένων, συνήθως υπάρχει ημερομηνία δημοσίευσης. Εάν τα δεδομένα βρέθηκαν σε άλλο ιστότοπο, συνήθως η ημερομηνία θα υπάρχει δίπλα στον σύνδεσμο συνόλου δεδομένων ή θα αναφέρεται για παράδειγμα σε ένα δελτίο τύπου). Επίσης είναι σύνηθες η ημερομηνία να βρίσκεται εντός του ίδιου του συνόλου δεδομένων. Για παράδειγμα, μια καρτέλα σε ένα υπολογιστικό φύλλο θα μπορούσε να ονομάζεται με την ημερομηνία που αντιπροσωπεύει. Τέλος, εάν δεν υπάρχει η ημερομηνία δημομσίευσης, είναι προτιμότερο να επισημάνετε ότι το σύνολο δεδομένων δεν είναι ενημερωμένο.

7.Τα δεδομένα έχουν ανοιχτή άδεια χρήσης/ κοινού κτήματος(public domain);

Επιλέξτε «ναι» εάν τα δεδομένα διαθέτουν άδεια σύμφωνη με τον Ορισμό Ανοικτής Γνώσης (Open Definition). Επιλέξτε «όχι» εάν τα δεδομένα προστατεύονται βάσει άδειας που δεν είναι σύμφωνη με τον Ορισμό Ανοικτής Γνώσης (Open Definition).

Πώς μπορώ να βρω τις πληροφορίες αδειοδότησης;

Συνήθως, η «Άδεια» ή οι «Όροι και Προϋποθέσεις» βρίσκονται στο κάτω μέρος του ιστότοπου (στο υποσέλιδο) ή στην ενότητα "Σχετικά". Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την λειτουργία αναζήτησης ή του χάρτη ιστότοπου εάν υπάρχουν. Εάν δεν υπάρχει ορατή άδεια ή η άδεια είναι απλώς με το όνομα της χώρας (για παράδειγμα - "Πνευματικά δικαιώματα υπό την πολιτεία του Λιβάνου") και δεν υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις ή οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες στον ιστότοπο, τα δεδομένα δεν είναι ανοιχτά και εσείς πρέπει να απαντήσετε «όχι».

Πώς μπορώ να ξέρω εάν τα δεδομένα έχουν άδεια χρήσης;

Προκειμένου τα δεδομένα να έχουν ανοιχτή άδεια, πρέπει να είναι δωρεάν στη χρήση, την επαναχρησιμοποίηση και την ελεύθερη διανομή. Ο ιστότοπος του Ορισμού Ανοικτής Γνώσης (Open Definition) παραθέτει τις άδειες που είναι πιστοποιημένα ανοιχτές.

Εάν χρησιμοποιούνται άδειες Creative Commons (CC), τότε τα δεδομένα έχουν γενικά άδεια. Εάν χρησιμοποιούνται οι μη εμπορικές άδειες CC (αυτές με το "NC" ή "ND" στα ονόματά τους), τότε τα δεδομένα ΔΕΝ θεωρούνται διαθέσιμα με ανοικτή άδεια. Αυτά είναι εν μέρει ανοικτά, αλλά δεν είναι πλήρως ανοιχτά σύμφωνα με τον Ορισμό Ανοικτής Γνώσης (Open Definition). Μερικές φορές οι χώρες δεν κάνουν χρήση της άδειας χρήσης Creative Commons, αλλά οι όροι και οι προϋποθέσεις επιτρέπουν τη χρήση, την επαναχρησιμοποίηση και τη διανομή. Σε αυτήν την περίπτωση σας προτείνουμε να το υποβάλετε στα σχόλια.

8.Σε ποια/ες μορφή/ές είναι διαθέσιμα τα δεδομένα;

Είναι ερώτηση πολλαπλής επιλογής. Περιλαμβάνει όλες τις ανοικτές μορφές αρχείων με τις οποίες να μπορείτε εύκολα να τα επεξεργαστείτε τα δεδομένα με έναν υπολογιστή. Προσοχή, οι ακόλουθες μορφές ΔΕΝ είναι μηχαναναγνώσιμες: .HTML .PDF .DOC .GIF .JPEG .PPT.

9.Πόσο εύκολα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα χωρίς ανθρώπινη προσπάθεια;

Επιλέξτε 1 εάν απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για τη χρήση των δεδομένων,επιλέξτε 2 εάν απαιτείται κάποια προσπάθεια και επιλέξτε 3 εάν απαιτείται ελάχιστη έως καθόλου προσπάθεια.

Σχολιάζοντας μια υποβολή

Επιτρέπεται μόνο μία υποβολή ανά σύνολο δεδομένων. Ωστόσο, μπορείτε να βοηθήσετε σχολιάζοντας μια τρέχουσα υποβολή και να προτείνετε αλλαγές. Ο λεπτομερής σχολιασμός συμβάλλει σημαντικά στην υποστήριξη του δείκτη κατά τη διαδικασία ελέγχου.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές για να κάνετε χρήσιμα σχόλια: